Tuesday, August 12

Sziget


Ghidul german

Dupa o noapte in Budapesta, petrecuta la hotel, care de altfel a fost foarte placut, a venit vremea sa o luam din loc catre locatia de destinatie: insula Sziget. Toate bune si frumoase, insa din cate auzisem Budapesta este un oras foarte incalcit, ceea ce ne-a dat cateva clipe de neincredere in posibilitatea de a ajunge din Torokbalint (15 km de centru) pe insula Sziget, aflata in centrul Budapestei. Cu harta in mana si cu simtul orientarii la maxim am pornit-o catre Sziget. Am bajbait, pana la urma reusind sa intram in Budapesta, insa nu aveam nici un idiciu asupra modului in care urma sa ajungem pe insula. Salvarea ne-a sosit fara sa o invocam si fara sa asteptam prea mult: mergand catre centru, la un momentdat ne -a depasit un van cu numar de Germania, o dubita de culoare verde, foarte vesela, pe care era scris, pe spate, din scotch si bete colorate S Z I G E T. Destul de evident nu? Tot ceea ce am avut de facut a fost sa ne tinem in spatele mini-van-ului. Destul de usor dat fiind ca limita de viteza in Budapesta este de maxim 70 de kilometri pe ora. Asadar am ajuns cu bine si pentru toti cei care isi fac vreo problema despre cum sa ajunga la festivalul Sziget, noi va spunem ca este mult prea simplu: insula se afla in centrul Budapestei si de veniti in ziua precedenta sau chiar in ziua festivalului, este aproape imposibil sa nu gasiti macar o persoana care se indreapta catre insula, fie ea cu masina, pe jos, pe bicicleta sau cu scooterul.


Primii pasi in Sziget

Intrarea pe insula se face pe doua cai: daca esti cu rulota sau caravana, atunci va trebui sa o iei in dreapta podului unde la circa un kilometru distanta vei vedea o intrare speciala pentru aceste mijloace de transport. Daca ti-ai lasat masina intr-o parcare in oras (sau chiar la intrarea principala pe insula - unde se afla cateva locuri special amenajate pentru autoturisme, la scoruri destul de piperate) sau daca ai venit pe jos, atunci tot ceea ce mai ai de facut este sa traversezi podul care uneste restul Budapestei cu Sziget-ul. Un pod brand-uit de la bun inceput cu afisul evenimentului, care se intinde pe o distanta de aproximativ 200 de metri. 200 de metri pe care ii parcurgi printre tot felul de tineri, veniti din toate colturile lumii, care mai de care mai colorati, mai entuziasti, mai frumosi si care vorbesc in toate limbile posibile. Si podul este la fel de expresiv, deoarece pe toata lungimea lui sunt mesaje de "bun venit" in mai multe limbi. Dupa acest mic intro Sziget, urmeaza portile, filtrele,unde niste baieti veseli in uniforme, pe care nu ai vrea sa ii superi, te intampina cu zambete largi. Aici e locul unde iti iei ramas bun de la tot ceea ce inseamna PET cu apa, bere si alte lichide, bauturi alcoolice, bazuci si chiar baionete. Dupa ce treci de acest filtru - si esti mai proaspat si mai curat - ai contact cu primul Info Center de unde iti iei toate informatiile de care ai nevoie, inclusiv programul festivalului. Poti afla totodata informatii despre ceea ce poti face pe insula. Totul intr-o revista pe care o gasesti pretutindeni - e adevarat ca cele mai multe reviste sunt in limba ungara, dar acesta poate fi un inceput sa inveti si tu sa te descurci in tara vecina de la vest.
Dupa ce o rasfoim putin aflam ca pe insula avem; bancomate, exchange-house, bucatarii din toate colturile lumii, bucatarii maghiare, mai multe stage-uri, art corners, muzee ad-hoc, agora, corturi de jocuri logice, statui kinetice, cafenele, puncte cu internet, teatru, info-center-uri, puncte de prim-ajutor si multe altele, mai pe scurt o organizare care i-ar face pe multi invidiosi. Pana acum Sziget ne-a lasat impresia de festival foarte bine pus la punct, un loc ideal unde sa petreci o saptamana si sa uiti de locul din care ai venit. Szigetul a devenit o casa, in care timp de o saptamana vecinii vorbesc si tipa din toti rarunchii si dau muzica la maxim. Insa acest aspect aici pare sa nu ne deranjeze deloc.









thanks to: Ancutz

No comments:

Post a Comment

p r o f i l e


Copyright © carlibux 2011. All right reserved